Het wordt de komende dagen erg warm. Er is zelfs een hitteplan afgekondigd. Het water biedt dan voor veel mensen verkoeling. Heerlijk als u er met de boot op uit kunt en omgeven bent door water. Maar mag u zomaar overal een duik nemen? Wij zetten de regels voor u op een rij.

Zwemmen in rivieren en kanalen: mag dat?

6 augustus 2020

 

Het wordt de komende dagen erg warm. Er is zelfs een hitteplan afgekondigd. Het water biedt dan voor veel mensen verkoeling. Heerlijk als u er met de boot op uit kunt en omgeven bent door water. Maar mag u zomaar overal een duik nemen? Wij zetten de regels voor u op een rij.

 

Zwemverbod

Bij vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens geldt een zwemverbod. Dit geldt ook voor snelvaargebieden, in de buurt van veerponten en in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen. Soms wordt een specifiek stuk water als verboden gebied aangemerkt.

Vermijd kortom wateren waar schepen varen of aangemeerd liggen en controleer voor u gaat zwemmen goed of het op die plek is toegestaan.

Springt u toch het water in op één van deze plaatsen, dan riskeert u een boete van € 140,00.

 

Zwemmen in open water

Zwemmen in open water zoals rivieren of kanalen kan gevaarlijk zijn. Er kunnen ziekteverwerkkende stoffen in het water zitten en op sommige plekken kunt u te maken krijgen met een gevaarlijk sterke stroming. Om deze reden raadt Rijkswaterstaat het af om te zwemmen in rivieren en kanalen.

Enkele gevaren waar u mee te maken kunt krijgen:

  • Aangezien deze wateren niet aangemerkt zijn als zwemwater, worden ze niet gecontroleerd op zwemwaterkwaliteit. Er wordt door bedrijven nog altijd afvalwater geloosd, waardoor er dus ziekteverwekkende stoffen in het water kunnen zitten.
  • U bent slecht zichtbaar voor boten en schepen. De snelheid van deze vaartuigen is bovendien groter dan u denkt en zij kunnen niet zomaar uitwijken. Voorkom dat u niet op tijd weg kunt komen.
  • Schepen hebben een sterke onderstroom. Zelfs op ruime afstand kunt u hierin meegezogen worden.
  • Niet alleen in zee, maar ook in rivieren en kanalen kunt u te maken krijgen met een sterke stroming, vooral bij laag water.
  • Het water in rivieren en kanalen is vaak kouder dan ander zwemwater, waardoor u kramp kunt krijgen of onderkoeld kunt raken.

 

Van een brug springen, mag dat?

Nee, aangezien het zwemmen bij een brug verboden is, geldt dat ook voor het van een brug af springen. Ook dit verbod geldt vooral om uzelf te beschermen. Mensen onderschatten vaak de hoogte van een brug, waardoor de klap op het water harder aankomt dan verwacht. Daarnaast zijn dit soort wateren vaak vervuild. Er liggen bijvoorbeeld fietsen of winkelwagentjes in het water waar u zich aan kunt bezeren. Bovendien is het vaak lastig te zien of er geen boot onder de brug door vaart.

De politie waarschuwt jongeren ook specifiek om niet aan delen van een brug te gaan hangen. Een brugwachter kan dit niet zien als hij een brug wil openen en bewegende delen kunnen dan uiteraard voor vervelende situaties zorgen. 

Er zijn helaas meerdere verhalen bekend van mensen die gewond raakten of omkwamen nadat zij van een brug af sprongen. 

 

Veilig zwemwater

Tijdens het zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) controleert Rijkswaterstaat de zwemwaterkwaliteit op ruim 200 officieel aangewezen buitenzwemlocaties (open water). Op zwemwater.nl kunt u zien waar u veilig kunt zwemmen in schoon zwemwater.

U vindt hier naast een beoordeling van de waterkwaliteit bovendien ook praktische aanvullende informatie, zoals informatie over parkeren.

Nog handiger: download de zwemwater-app in de App Store en Google Play.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

DNA Yachtinsurance +31 (0)10-2909343
Altijd en overal goed geregeld
Regel het met DNA Yachtinsurance.