Nu de jachthavens weer uit de wintertijd ontwaken neemt het aantal inbraken en diefstallen (of de ontdekking daarvan) toe.
Apparatuur zoals buitenboordmotoren, dieptemeters, accu’s en lieren zijn populair bij dieven. Maar ze richten zich ook op kleinere spullen zoals gereedschap, marifonen en zelfs etenswaren, bestek of vloerbedekking. In de afgelopen maanden is er in bijvoorbeeld Zeeland al aan zo’n tienduizend euro aan spullen gestolen.

Hoe beveilig ik mijn boot? (7 tips)

10 april 2022

Nu de jachthavens weer uit de wintertijd ontwaken neemt het aantal inbraken en diefstallen (of de ontdekking daarvan) toe.
Apparatuur zoals buitenboordmotoren, dieptemeters, accu’s en lieren zijn populair bij dieven. Maar ze richten zich ook op kleinere spullen zoals gereedschap, marifonen en zelfs etenswaren, bestek of vloerbedekking. In de afgelopen maanden is er in bijvoorbeeld Zeeland al aan zo’n tienduizend euro aan spullen gestolen.

 

Preventie diefstal aan boord

Het beveiligen van een jachthaven is moeilijk. Ook al is het terrein hermetisch afgesloten, de boten zijn alsnog via het water de bereiken. Veel jachthavens zijn vrij toegankelijk. Er lopen vaak dagjesmensen rond. Als er iemand bijloopt die er niet thuis hoort (en met slechte intenties) is dat lastig te onderscheiden. Wees daarom alert op verdachte situaties en houd de havenmeester en mede-booteigenaren op de hoogte, en eventueel de politie. Verder kunt u het de dief zo moeilijk mogelijk maken met deze anti-inbraaktips voor uw boot.

 

1. Zorg voor goede sloten

De aanwezige sloten zijn vaak niet veilig genoeg. Voeg daarom extra stevige sloten toe. Voor alle verschillende typen deuren zijn goede sloten verkrijgbaar. Voorzie ook de bakskisten van een goede beveiliging met beveiligde scharnieren en een stevig hangslot. De buitenboordmotor is ook gewild bij dieven. Zorg dus ook voor een goed gekeurd buitenboordmotorslot. Sluit als u de boot achterlaat alle ramen, deuren, luiken en kuipbanken allemaal goed af.

 

2. Installeer een inbraakalarm

Alleen al stickers die aangeven dat uw boot is voorzien van een alarmsysteem, schrikken het dievengilde vaak al af. De modernste alarmen zijn op allerlei manieren in te stellen. Bijvoorbeeld een luid of een stil alarm, een telefonische oproep of berichtje naar zelf te kiezen nummers, bewegingsdetector, temperatuursensor, etc. Met al deze opties voor instellingen is het ook mogelijk een alarm te ontvangen bij bevriezing of oververhitting van uw boot.

 

3. Registreer alles wat u aan boord heeft en breng een merkteken aan op uw spullen

Breng op uw waardevolle eigendommen een uniek merkteken aan. Bijvoorbeeld een persoonlijke code zoals een geboortedatum of postcode en huisnummer. Maak daarnaast foto’s van uw inventaris. U kunt ook een inventarisatielijst invullen. Zo heeft u een compleet overzicht met alle gegevens. Dit zijn handige hulpmiddelen voor de politie om gestolen spullen op te sporen.

 

4. Sluit de gordijnen bij het verlaten van de boot

Sluit alle gordijnen als u uw boot verlaat. Zo is niet te zien wat er aan, mogelijk interessante, spullen aan boord liggen.

 

5. Laat losse onderdelen niet op het dek liggen

Berg losse onderdelen zoals reddingsboeien en de buitenboordmotor op achter slot en grendel.

 

6.Laat geen waardevolle spullen achter

Het is het beste als er voor de dieven niks te halen valt op uw boot. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk al uw spullen van boord te halen. Als u bijvoorbeeld met uw boot op vakantie bent heeft u vaak geen andere plek om spullen op te bergen. Daarom zijn bovenstaande tips sowieso erg belangrijk om op te volgen.

 

7. Bezoek tijdens rustperiodes uw boot regelmatig

Ook als u uw boot een tijd niet gebruikt is het verstandig deze regelmatig te bezoeken. Een verlaten boot die er al weken hetzelfde bij ligt is een aantrekkelijker doelwit voor inbrekers. Met een regelmatig bezoekje aan uw boot ziet het er toch levendig uit. Dit geldt ook voor de winterperiode. Aan het einde van het seizoen worden de boten gestald en vaak kijken de eigenaren er dan maanden niet naar om. Ze komen er dan ook pas veel later achter dat er iets is gestolen. Ga daarom ook tijdens de winterperiode regelmatig bij uw boot kijken.

 

Tot slot, zorg voor een goede bootverzekering

Helaas kunt u met al deze maatregelen tegen inbraak op uw boot niet alles voorkomen. Zorg daarom voor een goede Pleziervaartuigverzekering. Bij DNA Yachtinsurance kunt u een verzekering afsluiten die precies past bij u en uw boot. Heeft u vragen over welke dekking het beste past? U kunt altijd bij ons terecht voor persoonlijk advies.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

DNA Yachtinsurance +31 (0)10-2909343
Altijd en overal goed geregeld
Regel het met DNA Yachtinsurance.