Hoe controleert de waterpolitie op het water?
6 februari 2024
Drones worden steeds vaker ingezet om controles uit te voeren op het water. Dit geldt voor zowel de waterpolitie en de scheepvaart.
Scheepvaart
De inspectie Leefomgeving zet drones vooral in om tankers te controleren op dat ze niet varend ontgassen. Drones bieden tal van voordelen. Ze kunnen snel worden ingezet, bieden een uitstekend overzicht vanuit de lucht en hebben toegang tot locaties die anders moeilijk bereikbaar zijn voor instanties. Ze worden steeds vaker gebruikt. Hoewel ze momenteel nog vanaf de grond worden bestuurd, is er al ontwikkeling gaande op het gebied van zelfstandig vliegende drones. Dankzij de inzet van drones kunnen containerschepen gecontroleerd worden voordat ze de haven inkomen. Het controleren is hierdoor een stuk efficiënter geworden. Aan de drones is een camera bevestigd die containerschepen op zee vastlegt. Deze foto’s kunnen veilig en van nabij worden genomen.
Watersporters
Het is natuurlijk lastig om als waterpolitie te controleren op de snelheid van boten. Wanneer de waterpolitie komt aanvaren, verminderen veel mensen al snel hun snelheid. Ze willen met de drones niet meer boetes uitdelen, maar wel de veiligheid verbeteren. Zodra iemand aangehouden wordt vertellen ze waarom je dat niet moet doen en krijg je niet meteen een boete. Maar mag de politie drones gebruiken? In de AVG, de wet op privacy, wordt het in algemene termen beschreven: het is niet toegestaan om opgenomen beelden langer te bewaren dan strikt noodzakelijk, en het verzamelen van meer informatie dan noodzakelijk voor het specifieke doel is verboden. De politie is zelf wettelijk verplicht om uit te leggen waar de beelden voor nodig zijn. Tijdens bijvoorbeeld een opsporing kunnen dit soort beelden natuurlijk erg handig zijn. Het droneteam heeft bepaalde vrijstellingen. Er gelden andere regels dan voor burgers die met een drone vliegen.
Het gebruik van drones voor toezicht zal de traditionele inspecties en surveillance op het water niet vervangen, maar eerder versterken als een aanvullende maatregel. Het werkt misschien efficiënter, maar niet altijd beter.
Geef een reactie