In ons vorige bericht gaven we tips bij het kopen van een boot. Heeft u de boot aangeschaft? Dan wilt u er natuurlijk zo snel mogelijk mee gaan varen. Maar is dat wel een goed idee in de winter? Varen in de winter kan natuurlijk prima onder de juiste voorwaarden. Het is niet voor niks dat het de laatste jaren steeds populairder word om een sloep te huren in de winter. Ga goed voorbereid het water op met de volgende tips en tricks.

Varen in de winter? 7 tips!

12 januari 2022

In ons vorige bericht gaven we tips bij het kopen van een boot. Heeft u de boot aangeschaft? Dan wilt u er natuurlijk zo snel mogelijk mee gaan varen. Maar is dat wel een goed idee in de winter? Varen in de winter kan natuurlijk prima onder de juiste voorwaarden. Het is niet voor niks dat het de laatste jaren steeds populairder word om een sloep te huren in de winter. Ga goed voorbereid het water op met de volgende tips en tricks.

 

Zorg dat uw boot winterklaar is

In de winter krijgt een boot het zwaarder te verduren dan in de zomer. De lage temperatuur speelt hier de grootste rol in. Vooral wanneer de temperatuur onder het vriespunt ligt, zijn er extra risico’s. Drijfijs is hier een voorbeeld van. Ook kan je boot in technisch opzicht wat minder hebben. Zorg dus dat u uw motor goed onderhoud en denk daarbij ook aan antivries. Maak uw boot op tijd winterklaar!

 

Check het weerbericht

Bent u er niet zeker van of het verstandig is om de kou te trotseren en te gaan varen? Denk dan vooral logisch na. Er zijn natuurlijk momenten dat u de vaartocht beter kan uitstellen. Houdt het weerbericht goed in de gaten en zorg dat u dan goed bent voorbereid. Als het bijvoorbeeld vriest, stormt of onweert kunt u het water beter vermijden. Wanneer dit niet het geval is kunt u prima een stukje gaan varen. Zorg dan dat u goed voorbereid bent. Durft u het niet aan? Blijf dan gewoon lekker thuis. Of bent u al onderweg en begint u te twijfelen? Keer dan om en ga terug naar de haven.

 

Neem voldoende gas, water en brandstof mee

Een vaartocht maken in de kou, daarvoor moet u goed voorbereid zijn. Boten kunnen meer verbruiken voor het zelfde stuk varen wanneer het wat kouder is. Het zou kunnen dat u meer gas, water en brandstof verbruikt. Zorg er dus voor dat u hiervan genoeg meeneemt, zodat u niet zonder komt te zitten.

 

Goede verlichting op de boot

Een goede verlichting is erg belangrijk wanneer u gaat varen in de winter. Het is vroeger donker en hier wil u zich niet in vergissen. Neem ook extra verlichting mee, zodat u bij schade niet voor verrassingen komt te staan. Daarbij weet je ook niet altijd of de haven waar je wilt gaan liggen goed verlicht is. Het is ook fijn dat u op het water goed kunt zien en dat anderen u kunnen zien.

 

Bereid uwzelf goed voor

Niet alleen uw boot moet er klaar voor zijn om de kou aan te kunnen. Ook u moet zich goed voorbereiden. Trek lekker wat warms aan en zorg dat u nog een extra setje en een deken bij hebt voor als u het koud krijgt. Ook handschoenen, een muts en een sjaal zijn geen overbodige luxe.

 

Pas op voor gladheid

Ook voor de gladheid moet u oppassen bij het varen in de winter. Niet alleen op uw eigen boot, maar ook op de steigers kan het glad zijn. Een ongeluk is namelijk zo gebeurd, wanneer de boot vochtig word op het water en de temperatuur richting het vriespunt gaat. Zeker als u kinderen, ouderen, kwetsbaren of dieren meeneemt moet u goed oppassen voor gladheid. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

 

Een goede stalling

Komt er een periode aan dat het gaat vriezen of bent u toch uitgekeken op het varen in de winter? Zorg er dan voor dat u een goede stalling hebt waar uw boot kan overwinteren. Pas goed op met het uit het water halen van uw boot en breng hem naar een veilige plek.

 

De afkortingen van de bodemkaart

In de zoektocht naar de beste ankerplek is het ook verstandig om rekening te houden met de ondergrond. Sommige waterkaarten heven de ondergrond aan. Hier zijn de afkortingen:

  • Cy: klei
  • G: grind
  • M: modder
  • St: stenen
  • R: rots
  • S: zand

De lengte van uw ankerlijn bij het ankeren van uw boot

Gebruikt u te weinig touw? Dan sleept het anker over de bodem. Dit wordt ook wel een krabbend anker genoemd. Wanneer u meer touw gebruikt graaft het anker zich beter in. Wanneer het weer en de wind rustig is, raden wij u aan om een ankerketting van vier maal de waterdiepte te gebruiken. Is er veel wind en zijn er veel golven? Dan is het verstandiger om een ankerketting van 5 of 86 keer de waterdiepte te gebruiken.

 

Een ankerboei gebruiken

Bij het gebruik van een anker bij stilstaand water is het verstandig om een ankerboei te gebruiken. Hiermee markeert u de plek waar uw anker ligt en vaart niemand uw ankerlijn kapot. Daarnaast is een ankerboei handig wanneer het anker te goed vast zit als u weg wilt varen. Die krijgt u namelijk makkelijk los als u hem bij de ankerboeilijn omhoog trekt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

DNA Yachtinsurance +31 (0)10-2909343
Altijd en overal goed geregeld
Regel het met DNA Yachtinsurance.