Het vaarseizoen staat voor de deur! Begint het bij u ook te kriebelen om het water op te gaan? Nu is de perfecte tijd om een nieuwe boot aan te schaffen. Wilt u een sloep kopen? Lees dan onze tips.

Sloep kopen? Hier moet u op letten

10 maart 2025

Het vaarseizoen staat voor de deur! Begint het bij u ook te kriebelen om het water op te gaan? Nu is de perfecte tijd om een nieuwe boot aan te schaffen. Zo hoeft u niets van het vaarseizoen te missen en kunt u begin april direct de wateren op. Wilt u dit jaar een sloep kopen? Met een sloep varen is gezellig en makkelijk. En nog een bijkomend voordeel is dat een sloep niet zoveel onderhoud nodig heeft.

 

Hoe weet u nu of de boot die u op het oog heeft van goede kwaliteit is? Onze experts vertellen waar u op moet letten.

1. Nieuwe of tweedehands sloep kopen

Voordat de zoektocht begint, is het belangrijk om te bepalen of u een tweedehands of nieuwe sloep wilt aanschaffen. Het is eigenlijk precies hetzelfde als met auto’s. Een tweedehands boot wordt vaak tegen een goedkopere prijs aangeboden, maar het kan zo zijn dat deze na een tijdje gebreken gaat vertonen.

 

Twijfelt u tussen een nieuwe of tweedehands sloep? Er is in Nederland zowel een ruim aanbod nieuwe als tweedehands boten. De keuze hangt af van uw persoonlijke voorkeur en budget.

 

Nieuwe sloep:

  • U koopt een nieuwe sloep met garantie.
  • Zekerheid dat de sloep geen gebreken vertoont.
  • U heeft de mogelijkheid om de boot volledig aan uw wensen aan te passen, met bijvoorbeeld een aangepast interieur.
  • Een nieuwe sloep is duurder in aanschaf.

 

Tweedehands sloep:

  • Goedkoper in aanschaf.
  • U heeft veel keuze want het aanbod is groot.
  • Vaak geen garantie dus kosten van gebreken zijn voor uw eigen portemonnee.
  • Heeft over het algemeen vaker onderhoud nodig.

 

2.  Heeft u een vaarbewijs?

Een sloep is een populair vaartuig omdat er doorgaans geen vaarbewijs nodig is. Aangezien sloepen vaak minder lang zijn dan 15 meter en niet sneller gaan dan 20 km/u mogen ook mensen zonder vaarbewijs de boot besturen.

 

Maar let wel goed op bij het kopen van een sloep. De laatste jaren zijn er ook veel snellere sloepen te koop. Deze snelle sloepen gaan harder dan 20 km/u en om deze te besturen, is een vaarbewijs verplicht. Zo gaat een kajuitsloep ongeveer 25 tot 30 km/u en een tendersloep zelfs 30 tot 40 km/u.

 

Heeft u al een vaarbewijs? Dan maakt de snelheid van het vaartuig niet heel veel uit. Als u deze nog niet heeft en wel graag op hogere snelheden wilt varen, moet u uw vaarbewijs halen. Of u nu voor een snelle of langzame sloep kiest, het is altijd belangrijk om de regels te kennen.

3. De motor van de sloep

Het kloppende hart van de sloep is natuurlijk de motor. En de ene motor is de andere niet. Er zijn sloepen met een benzine-, diesel- of elektrische motor. Tegenwoordig kiezen veel booteigenaren voor een elektrische motor. Dit komt doordat de regels in veel vaargebieden worden aangescherpt.

 

De grachten van Amsterdam zijn vanaf dit jaar volledig uitstootvrij. Vanaf 1 april 2025 mogen alleen vaartuigen met een elektrische, waterstof- of handmatige aandrijving de binnenstad betreden. Dit doen ze om de CO2-uitstoot en de geluidsoverlast in de stad te verminderen. [1] De verwachting is dat veel steden volgen.

 

Dus bent u van plan om de Amsterdamse grachten op te gaan? Of de binnenstad van een andere stad? Dan kunt u het beste een sloep kopen met een elektrische motor. Wilt u snelheid maken en bijvoorbeeld de Friese wateren op? Dan kan een benzinemotor beter zijn.

4. Het interieur

Een sloep is populair omdat deze voornamelijk wordt gebruikt om met meerdere mensen aan boord te gaan. U ziet het vast wel eens: een groep mensen die gezellig aan het borrelen zijn op het water. Een sloep is hier ideaal voor. Bij het kopen van een sloep is het daarom erg belangrijk om rekening te houden met het aantal passagiers dat u mee wilt nemen.

 

Heeft u bijvoorbeeld een zoon of dochter die regelmatig met vrienden op pad wil? Dan is het goed om na te denken over een wat grotere sloep. Wilt u door de smalle grachten van Amsterdam varen? Dan is een compacte boot een betere keuze.

5. Maak altijd een proefvaart

We vergeleken een sloep kopen net al even met een auto kopen. Als u een nieuwe auto gaat kopen, maakt u een proefrit. En bij een boot kopen, maakt u een proefvaart. Het is heel normaal om hierom te vragen, ook bij een particuliere verkoper.

 

Tijdens een proefvaart ervaart u hoe de boot echt is. Maakt de motor veel geluid? Is hij makkelijk te besturen? Zit het interieur wel lekker? Tijdens een vaart krijgt u een goede indruk van het vaartuig en kunt u naderhand een betere keuze maken.

Uw sloep beschermen

Een sloep kopen is niet zomaar een alledaagse klus. U moet op diverse aspecten letten en wilt natuurlijk wel waar krijgen voor u geld. Een sloep is een investering en na aankoop bent u dan ook hartstikke trots op uw bezit. U zou er dan ook erg van balen als er iets met uw kostbare bezit gebeurt. Daarom is het aan te raden om een bootverzekering af te sluiten. Een bootverzekering is echt niet alleen voor grote jachten, maar ook voor luxe sloepen. Daarnaast is het nemen van diefstal maatregelen van belang, zowel voor uzelf als voor de verzekering.

 

Bronnen:
[1] https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/grachten-zonder-uitstoot/

Veel gestelde vragen over sloep kopen

Waar kan ik een sloep kopen?

U kunt een sloep kopen via een watersportdealer of bij een particulier, bijvoorbeeld via Marktplaats. Ook zijn er soms veilingen waar boten tegen aantrekkelijke prijzen worden aangeboden.

 

Wat is de beste tijd om een boot te kopen?

De beste tijd om een boot te kopen, is afhankelijk van wat u zoekt. Particulieren verkopen hun sloep het hele jaar door. Wilt u optimaal gebruik maken van de sloep? Dan raden we aan om deze voor het vaarseizoen al te kopen. Bovendien worden er in mei tot augustus veel sloepen aangeboden.

 

Heb ik een verzekering nodig voor een sloep?

Het is niet verplicht om uw sloep te verzekeren, maar het wordt wel sterk aangeraden. Met een bootverzekering beschermt u uzelf tegen schade aan anderen. Dit is vooral van belang als u veel op de wateren te vinden bent of op bootvakantie gaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

DNA Yachtinsurance +31 (0)10-2909343
Altijd en overal goed geregeld
Regel het met DNA Yachtinsurance.